Vi bygger en julbock

julbock

Nu börjar det bli dags att bygga julbock igen inför årets julfirande.

Vad är en julbock?

Så förtjust som den hedniska gemenskapen är i att göra majsdockor och bränna offerstockar, kan jag inte förstå att fler av oss inte har tagit med den traditionella skandinaviska julbocken i våra helgdagspraktiker. Det skulle göra en starkare hednisk jultomte-myt för familjer med små barn också.

Men jag borde backa lite och kanske definiera vad en Yule Goat är. I dag är det i princip bara en halm- eller träfigur av en get som är bunden med röda band. Den har använts som juldekoration i skandinaviska hem sedan slutet av 1700-talet, och den har som lekfull uppgift att vakta gåvorna under julgranen (som importerades till Skandinavien på 1700-talet). Under de senaste decennierna har han också varit något av en skämtgåva: du smyger in en get i en väns hus och de måste göra sig av med den på ett liknande sätt när de hittar den. Många svenska städer ställer också upp massiva halm- eller tallbockar i stadskärnorna, och vandaler slutar med att bränna ner dem så gott som varje år. Tydligen är det så att vissa familjer nu efterliknar denna vandalism och bränner sina egna getter efter julhelgen.

Julbocken är ett så vanligt motiv i hela Skandinavien – där han kallas Julbock i Sverige, Julebukk i Norge, Julebuk i Danmark och Joulupukki i Finland – att han måste ha någon slags djupare mening som har urvattnats sedan kristendomen och den samtida kommersialismen infördes. En viktig hypotes är att bocksymbolen är en kvarvarande symbol för solståndet. I den nordiska mytologin hade guden Thor en vagn som drogs av två getter som hette Tanngrisnir och Tanngnjóstr. När Thor kommer som gäst till någons hem slaktar, flår och lagar getterna, delar måltiden med sina värdar och återupplivar sedan getterna dagen därpå med hjälp av sin hammare Mjöllnir.

Det finns inget i Prose Edda som kopplar Tors getter till vintersolståndet, men eftersom Tor var en populär gud för de förkristna skandinaverna som levde i arbetarklass, solståndet var en uppenbar tidpunkt för solens återuppståndelse och människor i allmänhet var mycket mer gästvänliga under de kalla månaderna, skulle jag gissa att geten blev en praktisk symbol för gästfrihetens anda. Det är känt att en ung man klädd som get under hedniska tider ”dog” under vintersolståndet i en låtsasslakt och sedan vaknade till liv igen. I vissa delar av Sverige praktiserades denna Juleoffer så sent som 1960.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*