Bygg en skiljevägg – så här gör du

skiljevägg

Skiljeväggar är inte konstruktionselement i en byggnad (till skillnad från bärande väggar tar de inte emot belastningen från andra byggnadselement), vilket gör det möjligt att snabbt ändra interiörens utformning – genom att dela upp ett rum i två separata rum eller avgränsa en del av en viss zon, vilket ger oss en känsla av mer intimitet och frihet (t.ex. i form av en vägg som separerar avkopplingszonen från matplatsen). Oftast är sådana skiljeväggar gjorda av glas eller gipsskivor. Denna metod kräver inte att man använder många tekniskt avancerade verktyg eller mycket erfarenhet eftersom regips är riktigt lätt att bearbeta (gipsskivor kan skäras med en vanlig kniv). Om tak- och golvavjämningen är tillräckligt stark kan du också använda ett material med högre vikt, t.ex. tegelstenar eller cellbetong.


Hur gör man en skiljevägg av gipsskivor? Praktiska tips

Att bygga en skiljevägg av gips består i att man monterar en ram av profiler av aluminium eller metall, till vilken kartong-gipsskivorna sedan fästs på båda sidor. För att sätta upp den här typen av skiljevägg behöver vi inte anlita ett professionellt byggteam – vi kan framgångsrikt göra allt renoveringsarbete på egen hand. Var ska vi börja?

Det första steget är att välja en lämplig typ av gipsskiva när det gäller dess specifikation och syfte. I till exempel badrum, kök eller tvättstugor bör man använda vattenbeständiga gipsskivor (grön färg) med ökad motståndskraft mot fukt. I ett sovrum, vardagsrum eller barnrum kan vi använda vanliga gipsskivor, dvs. skivor av ljusgrå färg. Förutom gipsskivor måste vi köpa:

  • aluminiumprofiler (de är lätta och hållbara),
  • Mineralull (dämpar effektivt buller),
  • Plåtskruvar,
  • expansionspluggar,
  • tätningstejp,
  • glasfibertejp


Sedan måste vi noggrant märka ut byggnadslinjerna (profiler på golv, väggar och tak). För att göra väggens ramskelett använder vi aluminiumprofiler som är tillskurna och täckta med tätningstejp (så att de motsvarar de utmarkerade linjerna), som vi monterar på sidoväggarna (vertikala element), golvet och taket (horisontella element). För att montera ihop profilerna måste vi använda väggpluggar – vi fäster dem var 80:e cm högst. Därefter kompletterar vi ramen med vertikala profiler (avstånd var 30-60 cm). Nu kan vi skära till brädor och fästa dem på en metallkonstruktion med plåtskruvar – med början från ena sidan, sedan fyller vi insidan med akustikull och stänger ramen med gips på andra sidan. Slutligen räcker det med att tejpa gipsskivans skarvar med glasfibertejp och försegla dem tillsammans med platserna för skruvarna.

Ungefärliga kostnader för att bygga en skiljevägg
Materialkostnaden för att bygga en lätt ramvägg täckt med 10-12 cm tjocka gipsskivor är cirka. Så det är en mycket prisvärd metod för att dela upp ett rum.

Sammanfattningsvis är skiljeväggar av gipsskivor (skelettkonstruktion) för närvarande det mest populära sättet att dela upp rum i hus och lägenheter. Vi hoppas att du tack vare vår guide enkelt kommer att bygga en skiljevägg, vilket förbättrar funktionaliteten i ett rum.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*